coban49 @ msn.com

SİTE YÖNETİMLERİ  AİDAT İNDİRİM KARARI VEREMEZLER.

Herkese merhaba;

Değeri dostlar, dünyanın başına bela olan  Korona virüs, herkese ciddi sıkıntılar yaşatıyor. Çoğu kişi ya işe gidemiyor, yada işini kapatmış  ve sürecin bir an önce bitmesini bekliyor. Evde kalınca  camdan bakıp sosyal tesislerin çalışmadığını görüyoruz ve  birden aidatlar aklımıza geliyor. Hemen sağa sola yazmaya başlıyoruz, ve yönetimlere her türlü hakarette bulunabiliyoruz. Oysa bütün yönetimlerin, bu süreçte nasıl canla başla çalıştıklarını, nasıl özveride  bulunduklarını  görmek istemiyoruz. Hepimiz evde rahat otururken, onlar her türlü sıkıntı ve risklere rağmen,  ellerinden geleni yapıyorlar. Bizler sürecin nasıl işlediğini, aidatların nasıl indirilebileceğini, yönetim planlarında nelerin yazdığını  bilmiyoruz ve hiç de merak etmiyoruz. 

Site yönetimleri iki şekilde yapılır.

1-Geçici yönetimler: Bu yönetimler KMK ya göre inşaat firmaları ve ve ortakları tarafından geçici süreliğine, kendi personelleri içinde tayin edilen yönetimlerdir. Bu yönetimlerin en fazla görev süreleri iki yıldır. Bu yönetimler, eksikler ve aksaklıkların giderilmesi  ve sistemin oluşmasını sağlamak amacıyla kurulurlar. Çoğunlukla inşaat firmalarının menfaatlerini korurlar.  Bu firmaların eksiklerini tamamlamasını sağlamaya çalışır , sevk ve idareyi sağlarlar. Bunlar her türlü kararı, sadece yönetim kurulu kararlarıyla  alır ve yaparlar. Kurulmaları sevk ve idare yapmaları kanuni olsada, süreleri bittiğinde, pekde yasal davarandıkları söylenemez.

2-Kat Malikleri Kurullarınca Oluşturulan Yönetimler: Bu yönetimler, kat malikleri tarafından, yönetim planları doğrultusunda şeçilen yönetimlerdir. Bunlar  yönetim planlarında yazılan tarihlerde, olağan kat malikleri kurullarında şeçilen  ve belirli sürelerle görev yapan yönetimlerdir. Bu yönetimler genellikle kat maliklerinden oluşurlar. Bazen genel kurullarda alınan kararlar doğrultusunda , bazen de bu kurullarda seçilen, temsilciler kurulları tarafından belirlenirler. Yine bu kurullar tarafından belirlenen denetim kurulları tarafından düzenli olarak denetlenirler. Bu yönetimler, önemli konularda karar alırlarken; ya Toplu Yapı temsilciler kurullarına yada Olağanüstü Kat Malikleri kurullarına müracaat etmek zorundadırlar.

Gelelim Aidat İndirimine:

Her ne kadar sosyal tesisler durmuş olsa da; temizlik, güvenlik ,peyzaj yönetim hizmetleri devam ettiği için de, aidat ödeme zorunluluğu devam ediyor. Sosyal tesisler çalışmıyor olsa da yönetimler hesapta olmayan yüklü miktarda dezenfektasyon malzemesi, ilaçlama eldiven ve maske masraflarıyla karşı karşıya kaldılar. Tesisler kapalı olsa da, burada çalışan personel fiilen işine devam ediyor. Ayrıca yönetimler koronayı sebep gösterip, tek başlarına aidat indirimi yapamazlar. Mücbir sebeple, ya toplu yapı temsilciler kurullarını, yada olağanüstü kat malikleri kurullarını toplayıp, karar almaları gerekir.Hali hazırda bazı yönetimler borçlu, bazıları da bütçeyi denk götürmeye çalışmaktadırlar. Yani öyle  kasalarında tahmin edildiği kadar paralar da yoktur. Aslında ödeme sıkıntısı olmayan malikler bile, bu süreçte aidatlarını düzenli olarak ödemiyorlar. Giderler durmadığı için, gelirler giderleri ya karşılamıyor, yada zor karşılıyor haldedir. Hal böyle iken,  durmadan aidat indirimi talep etmenin doğru olmadığını düşünüyorum .Eğer kasalarda fazla para kalsa bile, ileriki zamanda sitelerin başka eksikleri için zaten harcanır ve ilave para toplanmaz. Yani sitede bütçe açık verdiğinde ,maliklerden ilave para toplanacağı gibi; fazla verdiğinde de, yapılacak ilave giderler için de para toplanmayacaktır. Demek istediğim hiçbir şey uzaktan hesaplandığı gibi değildir. İşin içine girildiğinde, yada hesaplar incelendiğinde, yönetimlerin ne kadar sıkıntılarla uğraştığını ve yaptığımız hesapların yanlış olduğunu açıkça görebiliriz .Zaten her malikin dilediği zaman hesapları inceleme hakkı da vardır. Lütfen bu zor süreçte birbirimize , site yönetimlerimize ve çalışan  personellerimize sahip çıkalım. Emin olun onlar bu süreçte, ellerinden geleni yapıyorlar. Bütün site yönetimlerine kolaylıklar diliyorum. Umarım  hep beraber bu sıkıntılı durumdan  sağlık içinde çıkar ve bu süreci atlatırız. 

EKİN ÇOBAN