coban49 @ msn.com

ISPARTAKULE BÖLGESİ EMLAK HAREKETLİLİĞİ

Mart ayında ISPARTAKULE EMLAK SAYFASI'nda yaptığım değerlendirmede,konut fiyatlarının çok düştüğünü ve almanın tam zamanı olduğunu dile getirmiştim.Yine o değerlendirmede inşaat ve işçilik maliyetlerin arttığını ve bunların da maliyetleri %30-35 oranında  artmasına neden olacağını yazmıştım.Dolayısıyla piyasaya yeni konut arzlarının azalacağı,bununla beraber ikinci el konutlara taleplerin artacağını dile getirmiştim.

  Geldiğimiz  noktada,sıfır konut arzlarnın azalması,ikinci el konutlara olan talepleri arttırmıştır.Bu yoğun talepler, fiyatların %25 -30  oranında artmasını sağlamış durumdadır. Bu durum  ikinci el konut fiyatlarının her geçen gün dahada artacağını gösteriyor.Bölgemizde sadece satılkta değil,kiralık konutlara da yoğun talepler sözkonusudur.Öyleki; tipi ne olursa olsun,bölgede kiralık daire bulmak için, uzun süre beklemek gerekir.Yoğun talepler, kiralık fiyatarının da oldukça artmasını sağlamış durumdadır.

Kredi faizlerinin düşmesi,deprem korkusu,şehir merkezlerindeki otopark sorunu ve güvenlik endişeşi, isanların taleplerini ciddi şekilde etkilemektedir.Talep artışları da satılık ve kiralık konut fiyatlarının artmasına neden olmaktaktadır.Gelinen noktada Ispartakule bölgesinin talep patlaması yaşadığını söyleyebiliriz. Ekonomik bir olumsuzluğun olmaması halinde, taleplerin artarak devam edeceğini tahmin ediyorum.Taleplerin çok olması, satılık ve kiralık fiyatlarının daha çok artmasını kaçınılmaz hale getirecektir. Bütün bu veriler,bölgenin ulaşım problemi yaşamasına karşın,talepte bir problem yaşamadığını açıkça göstermektedir. 

EKİN ÇOBAN